Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΓΙΑΤΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ....


Το λάδι της ελιάς είναι στην ουσία ένα λιπαρό οξύ που όταν αντιδρούν με μια ισχυρή βάση, (ΝαΟΗ= Σόδα καυστική ) διαλυμένη μέσα σε νερό, δημιουργούν το άλας που βαπτίσαμε σαπούνι. Ταυτόχρονα παράγεται σαν υποπροϊόν η φυσική γλυκερίνη, ένα μοναδικό καλλυντικό προϊόν, φάρμακο στην ουσία για το σώμα μας. Η βιομηχανική παραγωγή όμως, βασισμένη στη θερμή μέθοδο, αφαιρεί την φυσική γλυκερίνη στην προσπάθεια να καθαρίσει τα πάσης φύσεως φυτικά ή ζωικά λιπαρά με την προσθήκη αλατιού κατά το βράσιμο της σαπουνόμαζας, προσθέτοντας βέβαια μετά συνθετικά χημικά για τον χρωματισμό, την μυρωδιά και την συντήρηση του σαπουνιού. Το χειροποίητο σαπούνι, που παράγεται με την κρύα μέθοδο, χρησιμοποιώντας αγνό λάδι ελιάς με Σόδα περιέχει όλη την φυσική γλυκερίνη που το κάνει άριστο ενυδατικό για το δέρμα και υγιεινό για τον οργανισμό.  Το μυστικό ενός καλού χειροποίητου σαπουνιού είναι η ποιότητα του ελαιολάδου, η καθαρότητα του νερού που διαλύουμε την Σόδα, η σωστή αναλογία λαδιού-Σόδας και η ομοιογενής χαμηλή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σαπούνι με μηδενικά ελεύθερα αλκάλια ( δεν ερεθίζει το σώμα ) και ένα ΡΗ από 9,5 έως 10,5 για ιδανική καθαριότητα και απολύμανση

Η κρύα μέθοδος απαιτεί αγνό λάδι ελιάς, όχι μούργες, κατακάθια, ταγκισμένα ή μαγειρεμένα λάδια. Η θερμοκρασία που ξεκινάει η ανάμιξη του λαδιού με την Σόδα ( ΝαΟΗ) είναι περιβάλλοντος και ποτέ πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Το νερό πρέπει να είναι καθαρό βρόχινο ή αποσταγμένο με μηδενικά άλατα. Χρειάζεται μεγάλη μαστοριά, υπομονή και επιμέλεια για να γίνει το χειροποίητο αυτό σαπούνι και είναι αδύνατο να αντιγραφεί από την σύγχρονη μαζική βιομηχανική παραγωγή.
Με την μέθοδο αυτή δεν παράγουμε βρασμένη σαπουνόμαζα που στη συνέχεια θα χρωματίσουμε, αρωματίσουμε, εξουδετερώσουμε, κλπ και μετά θα χύσουμε στα περίτεχνα καλούπια για μαζική και ομοιόμορφη παραγωγή, όπως η βιομηχανία. Το χειροποίητο σαπούνι παράγεται κάθε φορά σε περιορισμένη πάντα ποσότητα που μπορεί να είναι από 5 έως 10 Κιλά βάρος. Παράγεται ένα μπλοκ σαπουνιού που χρειάζεται 24 -48 ώρες να στερεοποιηθεί και στην συνέχεια να κοπεί στο χέρι μια-μια πλάκα, να γωνιαστεί και να μείνει 6 -8 βδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση και η ξήρανση στον αέρα. Η όλη διαδικασία δεν επιδέχεται καμιά εντατικοποίηση και μας εξασφαλίζει πάντα την αγνότητα του σαπουνιού. Η ποιότητα του σαπουνιού τελικά αντικατοπτρίζει την ποιότητα του ελαιολάδου που χρησιμοποιείται.
Στα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο πολλοί άρχισαν να γνωρίζουν την αξία και τα οφέλη του χειροποίητου σαπουνιού με αγνό λάδι ελιάς και πολλές σελίδες έχουν γραφτεί από φανατικούς οπαδούς.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Σαπούνια του εμπορίου: Αποκρυπτογραφήστε την ετικέτα:


Από το 1998 όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν στην συσκευασία τους την σύσταση σε διεθνή ονοματολογία (λέγεται INCI, international Nomenclature of cosmetic ingredients) δηλαδή να αναφέρουν τα συστατικά με όνομα λατινικό, χημικό η του αντίστοιχου βότανου.

Στα φυσικά σαπούνια λοιπόν θα βρείτε αρχικά μια ένδειξη του τύπου sodium …..ate. Αυτό σας δείχνει ότι περιέχει ένα σαπωνοποιούμενο έλαιο η λίπος ζωικό η φυτικό. Τα συστατικά αυτά που θα αναφέρονται συνήθως θα είναι: sodium tallowate δηλαδή σαπούνι από μοσχαρίσιο λίπος, sodium cocoate από έλαιο καρύδας, sodium palmate από φοινικέλαιο, sodium palm kernelate από φοινικοπυρηνέλαιο και σπάνια sodium olivate δηλαδή από ελαιόλαδο. Αν δεν είναι φυσικό σαπούνι θα έχει σαν βάση απορρυπαντικό δηλαδή χημικό προϊόν προερχόμενο συνήθως από το πετρέλαιο. Ακολουθούν τα διάφορα πρόσθετα με λατινικά ονόματα, βότανα, αρώματα, συντηρητικά και χρωστικές.

Υγρά σαπούνια με η χωρίς σαπούνι, shower gel.

Το σαπούνι χωρίς σαπούνι έχει όλες τις ιδιότητες του σαπουνιού, πλένει σαν σαπούνι, αφρίζει σαν σαπούνι, έχει την υφή του σαπουνιού. Και όμως δεν είναι σαπούνι! Το συστήνουν στρατιές δερματολόγων ήδη από την δεκαετία του 50 για ευαίσθητες επιδερμίδες. Η σύστασή του δεν έχει τίποτα φυσικό. Απορρυπαντικό, αφριστικός παράγοντας, παραφίνη, συντηρητικά, αρώματα κλπ. δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων.

Αδειάζουν πολύ γρήγορα ενώ το πλαστικό μπουκάλι δύσκολα ανακυκλώνεται. Πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει ένα πραγματικό υγρό σαπούνι που λέγεται υγρό σαπούνι Καστίλλης και έχει ονομα INCI potassium olivate αντί για sodium olivate.

ΛΙΓΗ ΧΗΜΕΙΑ......

    Το σαπούνι είναι προϊόν σαπωνοποίησης
    Για την κατασκευή του ανακατεύουμε ένα έλαιο η λίπος με ένα διάλυμα καυστικής σόδας σε νερό που ονομάζομε ¨βάση¨. Με την θερμότητα και την ανάμιξη το έλαιο και η βάση αντιδρούν χημικά και παράγουν το σαπούνι αλλά και γλυκερίνη.
    Τα μόρια του σαπουνιού έχουν δύο άκρα, το ένα έχει υδρόφιλο χαρακτήρα (αγαπάει το νερό) ενώ το άλλο έχει υδρόφοβο χαρακτήρα (αποφεύγει το νερό). Στο πλύσιμο τα λιπαρά υλικά όπως λεκέδες, βρωμιά εγκλωβίζονται από την υδρόφοβη κεφαλή των μορίων του σαπουνιού ενώ οι υδρόφιλες άκρες προσανατολίζονται προς τα έξω. Το νερό του ξεπλύματος απομακρύνει εύκολα τα σωματίδια ακαθαρσίας που έχουν παγιδευτεί από αυτά τα μόρια. Στην τεχνική ορολογία υλικά όπως το σαπούνι λέγονται επιφανειοδραστικά, διευκολύνουν την διαβροχή του δέρματος και των υφασμάτων ώστε το νερό να απομακρύνει τα λίπη και τις ακαθαρσίες.